■ Taximetrist in Romania

31/10/2009

Din cliclul contradictii romanesti, astazi cate ceva despre legislatia auto.

Taximetristi vs profesionisti

La noi in tara taximetristul nu este considerat profesionist si nu are parte de pregatire speciala. Trebuie doar sa aiba carnet de conducere de cel putin 2 ani de zile si un atestat, care se ia extrem de usor, multe scoli de soferi inlesnind (aranjand) aceasta.

Pe de alta parte, faci scoala de profesionist, sa zicem pentru categoria C, sau CE, sau D. Dupa ce ai carnetul cu respectiva sau respectivele categorii, tot nu ai voie sa conduci autovehicule de acel tip, fara…atestat profesional. Acest atestat este doar o modalitate de a castiga statul niste bani, caci examenul pentru el cuprinde doar teorie. Asta in conditia in care scoala de prefesionisti e mai serioasa decat cea de amatori si omul care da la profesionisti deja stie sa conduca, avand B-ul.

Ai putea intelege ratiunea de a fi a atestatului, daca s-ar da nu stiu ce probe practice deosebite: sa parchezi tir-ul nu stiu cum, sa faci nu stiu ce manevre, un poligon. Dar nu. Si acum iata contradictia: deci, ca sa transporti cartofi, ciment, fier sau balegar cu camionul, ai nevoie de atesatat profesional.

Dar ca sa transporti persoane in regim de taxi, nu ai nevoie de nimic special, decat sa ai carnet de peste 2 ani. Caci, am mai spus, atestatul de taximetrie se ia fluierand.

De aceea avem atatia taximetristi care sunt mai mult ciocanari decat soferi, tot felul de dubiosi ajung sa stea in maieu cu tigara in gura in asteptarea clientilor.

Cred ca s-ar cuveni ca:

● taximetristul sa fie considerat profesionist si sa aiba nevoie de cel putin categoria D1 pentru a practica, chiar daca nu conduce masina de categoria D1 ci B. Sa se tina cont ca transporta persoane.

● taximetristul sa aiba varsta minima de 21 de ani

● taximetristul aiba parte de un curs special in care sa invete notiuni elementare de buna cuviinta, ca sa stie cand sa vorbeasca si cand sa taca, sa fie instruit daca are clientul chef de vorba sa vorbeasca si daca nu, sa taca, nu sa-ti faca capul mare

● taximetristul sa fie obligat sa poarte un costum special, indiferent de firma la care lucreaza. Desigur, vara poate sta in camasa, dar nu mai mult. Cum sunt obligate toate firmele sa aiba masini de culoare galbena inscriptionate cu anumite date despre costuri, sa fie si soferii obligati sa arate intr-un anumit fel.

● taximeristul sa ceara permisiunea clientului pentru a fuma in timpul cursei, iar masinile in care taximetristul este nefumator si nu poate suporta tigara clientului sa aiba un semn special

● taximetristul sa fie obligat ca imediat dupa ce clientul ii spune adresa la care vrea sa ajunga, sa o comunice prin statie dispeceratului

PS: pentru cine nu stie, am categoriile BE CE DE si-mi place sa conduc cel putin pe atata cat imi place sa scriu.
Mai bine m-as face sofer de TIR, ar fi mai usor si poate mai frumos. Cu laptopul in cabina, sa mai scriu cate ceva in pauze, asta e una din fanteziile mele nonsexuale.


a scris si Alex despre taximetristi


Reclame

Un răspuns to “■ Taximetrist in Romania”

  1. FLORIN Says:

    Foarte corect si sunt deacord cu tot ce
    a-ti spus -poate aude cine trebuie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: